Dennis' Domino Blog
« Repeating Events in Notes 8.5 - new repair utility availableSore loser: Connie Sonne (JREF Challenge at TAM7) »

Cold Reading & Helderziendheid

  07/16/09 10:13 pm, by , Categories: WooWooSceptic
Voor de mensen die zich willen inlezen in wat een steeds groter deel wordt van dit blog, skeptische posts over helderzienden, mediums, faithhealers en andere types, heb ik het volgende leesmateriaal.

Op het blog van skepsis (hier) wordt uitleg gegeven over een goed boek genaamd: Helderziendheid Bekeken. Lees overigens ook de reacties op deze blogpost.

Zeer verhelderend.

Over het boek het volgende:


Het meest omvangrijke onderzoek naar paragnosten werd uitgevoerd door dr. H.G. Boerenkamp, die verbonden was aan de vakgroep Parapsychologie van de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij schreef er niet alleen een dissertatie over, maar ook een verhandeling voor het grote publiek, waarin hij de resultaten in een bredere context plaatst. Een nieuwe digitale versie van dit boek (aangevuld met een samenvatting van het proefschrift) is nu beschikbaar op de website van Skepsis:

HELDERZIENDHEID BEKEKEN (bezoek de download-pagina)

Twaalf paragnosten die in de jaren 1980 tot de besten van Nederland werden gerekend, namen aan het onderzoek deel. Ze hoefden zich niet te onderwerpen aan proeven waarmee ze geen ervaring hadden, maar mochten helderziende uitspraken doen over echte personen. In totaal werden er circa 150 consulten op geluidsband vastgelegd, die nauwkeurig werden geanalyseerd.

Het onderzoek maakte duidelijk dat er geen reden was om aan te nemen dat de paragnosten helderziende ervaringen konden oproepen. Daarmee was echter niet alles gezegd. Boerenkamp behandelt in zijn boek verschillende vragen die vooral op psychologisch terrein liggen. Enkele daarvan zijn:

* Welke kenmerken heeft een spontane helderziende ervaring?
* Wat kan ertoe leiden dat men een ervaring helderziend noemt?
* Hoe raken mensen ervan overtuigd dat ze een helderziende gave hebben?
* Wat doen paragnosten tijdens een consult?
* Hoe raken cliƫnten onder de indruk van de uitspraken van een paragnost?


Het onderzoek van Boerenkamp is weer actueler dan ooit. Uit een recent opinieonderzoek bleek dat 55 procent van de ondervraagden wel een paragnost zou willen raadplegen wanneer een familielid wordt vermist. De concrete aanleiding om het boek opnieuw uit te brengen was de tv-serie Op zoek naar het Zesde Zintuig. Boerenkamp vond dit programma misleidend en ethisch onverantwoord. Hij had niet verwacht dat een publieke omroep zoiets zou uitzenden. Gelukkig heeft de KRO inmiddels besloten om er niet mee door te gaan, ondanks de goede kijkcijfers. Het programma gaat nu naar RTL4, die ook al een spiritistisch medium en een babyfluisteraar in huis heeft.

Wie zijn of haar kennis van het paranormale aan de tv ontleent, zal moeite hebben om niet te gaan geloven dat de wonderen voor het opscheppen liggen. De universitaire vakgroep Parapsychologie is niet meer in staat om dit beeld te nuanceren, want deze vakgroep is al in 1988 wegens bezuinigingen opgeheven. Gelukkig hebben we het boek nog en bestaat er ook nog een stichting die zich ten doel stelt wetenschappelijk verantwoorde informatie te verstrekken over buitengewone beweringen.

Je kunt het boek hier downloadeden: Helderziendheid bekeken.

Wat definities:
- Cold reading ("koud lezen") is een methode om, zonder werkelijk iets over de gesprekspartner te weten, bij die gesprekspartner de indruk te wekken dat men wel iets over hem weet
-Hot reading houdt in dat een waarzegger van tevoren onderzoek doet naar de persoon die langskomt voor een consult.


Bronnen:

- http://nl.wikipedia.org/wiki/Cold_reading
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Hot_reading
- http://www.skepsis.nl/tv-mediums.html
- http://www.skepsis.nl/zesdezintuig-intro.html Analyses van de afleveringen van deze TV Show
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Project_Alpha


Ter leering ende vermaeck:

Derren Brown - Cold Reading (mag niet ge-embed worden)

Analyse van Char door James Randi

Verwacht de komende tijd meer posts over dit onderwerp ;)
This entry was posted by and is filed under WooWooSceptic.

No feedback yet

 

©2017 by Dennis van Remortel

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | open source blog | webhosting | F.P.